Levende nordisk historie

Levende nordisk historie

Nå i juli presenterer Nordisk sommeruniversitet historien vår for et bredere publikum. Med tilskudd fra Nordisk ministerråd har vi bestilt ti prosjekter i grenseland mellom kunst og forskning som fra forskjellige vinkler undersøker de 70 årene NSU har eksistert og knytter funnene til verden vi nå lever i. Bli med på en tverrfaglig reise inn i det nordiske med NSU: inn i et nomadisk, nordisk hjem.

Mellom 26. juli og 2. august vil vi slippe filmer, spill, digitale publikasjoner og arrangementer, kunst og kunnskap knyttet til de ti prosjektene.

Hva er NSU?

 

screenshot-2019-10-15-at-17.12.45

Lived Anthologies av Eduardo Abrantes

Lived Anthologies samler lydverdener fra Nordisk sommeruniversitet – foreleserstemmer , teoretiske tekster og kunstnerisk arbeid fra NSUs arkiv. Prosjektet utforsker hvordan vi lytter til stemmer, hvordan de berører oss ved å skurre, svaie, dirre, bølge, svelle eller dryppe. Lappeteppene av lyd pendler mellom det fornuftige og det sanselige, en balanse som stemmer må håndtere når de ytrer meninger til lyttende mottakere.

  1. juli vil lydlandskapene i Lived Anthologies være tilgjengelige på et utvalg steder i Norden og Baltikum. Alle som vil kan lytte ved å laste ned en gratis app. Stedene som er valgt, har hatt betydning for NSU: de tilhører akademiske og kunstneriske samarbeidspartnere, er tidligere møtesteder eller andre viktige steder i NSUs historie.

Les mer på https://tracingthespirit.com/category/lived-anthologies/

Lived Anthologies er skapt av forsker og lydkunstner Eduardo Abrantes https://eduardoabrantes.com.

 

 

EXRJlXPXsAAnZYC

 

 

How the news travels av David Armes

How the news travels er et britisk-amerikansk-dansk samarbeid mellom fire visuelle kunstnere og boktrykkere – David Armes, Jens Jørgen Hansen, Megan Adie og Luise Valetiner – som har møtt hverandre i arbeidet med den litterære tidskapselen NSUs arkiver utgjør. Kunstnerne har valgt å respondere på historier og diskusjoner fra NSUs fortid med dagens trykketeknikker. How the news travels tar utgangspunkt i boktrykking som industriell prosess og bruker kunnskapen til å forme et unikt trykket objekt der hver enkelt side er håndlaget.

How the news travels ser på NSUs rolle i nordisk offentlighet og historie ved å flette sammen konvensjonelle fortellinger, bilder, symboler og litterære tekster. Valget av en fysisk bok som format skal reflektere det røffe i NSUs temaer og diskusjoner. Som følge av at COVID-19 har fått normal aktivitet over hele verden til å opphøre, er også kjerneelementer i NSU gjennom 70 år– tverrfaglig samarbeid, samarbeid over grenser, det å dele tid sammen i nære omgivelser – under press.

31 juli vil prosjektansvarlig David Armes presentere en digital versjon av den trykte boken og fortelle om veien fra krøllete danske avissider som satte seg fast i trykkpressen han har i studioet sitt (en Eickhoff-presse bygget i København i 1956) til ferdig bok.

How the news travels er skapt av trykkekunstner David Armes: http://www.redplatepress.com & Instagram, Twitter og Facebook @redplatepress.

 

Screenshot 2020-07-12 at 13.00.58

 

Tracing the Conversation av Nicole des Bouvrie

Tracing the Conversation bruker Michel Foucaults begrep om arkeologi til å avdekke dialoger, ærlige utvekslinger og skapende stridigheter i NSUs historie som institusjon. Prosjektet dykker ned i NSUs arkiver med NSUs studiesirkler som innfallsvinkel og undersøker hvordan studiesirklene har utviklet seg i ulike perioder av NSUs liv – fra begynnelsen i 1950-årene til konfliktene rundt marxisme 20 år senere.

27 juli vil prosjektansvarlig Nicole des Bouvrie presentere en tidslinje som viser hva hun foreløpig har funnet. NSU går for tiden gjennom store endringer (finansieringen fra Nordisk ministerråd opphører fra 2021), og Nicoles innsikt i diskusjoner og tanker som har opptatt generasjoner av deltakere i styre og organisasjon i NSU kan ha stor betydning for institusjonens fremtid.

 

Screenshot 2020-05-04 at 16.53.25

 

 

lightweight luggage for transitioning av Stephanie Hanna

lightweight luggage for transitioning er en serie filmer som åpner hovedforelesningen eller “keynote address” som format. Med utgangspunkt i en flermedial kunstpraksis skaper kunstner Stephanie Hanna et videobibliotek av stemmer som møter hverdagslige handlinger. Gjennom 2019 og 2020 har Hanna publisert filmer som viser deltakere og forelesere på NSUs sommersesjoner, fulgt med kamera på jakt etter retning, håp og momentum for frigjørende forandring.

Under NSUs sommersesjon vil Stephanie Hannas filmer være tilgjengelige på TracingTheSpirit.com og på kunstnerens Instagramkonto: @zu.thum_und.lassen

 

screenshot-2020-02-09-at-18.29.38

 

 

Into The Forest av Luka Zabret

Into the Forest er et VR-inspirert spillrom på nett som undersøker organisasjoner i et posthumanistisk perspektiv. Prosjektet har også skapt en serie skulpturer, blant dem EŦNICITY INC.  (eller «ethnicity incorporated»), som har nærmet seg spørgsmål om etnisitet og samisk kultur.

Into The Forest besto av spesialister på VFX, lyddesign og skulptur som ville skape en virtuell opplevelse til NSUs planlagte sommersesjon i Oslo i 2020. Den interaktive delen inviterer medlemmer av NSU til å samhandle med objekter og symboler hentet fra nordisk og keltisk tradisjon, sammenstilt i en leken, virtuell installasjon. 

30 juli vil designer Luka Zabret presentere en interaktiv, nettbasert versjon av VR-prosjektet som peker fram mot en forvrengt visjon for NSUs fremtid i en postmenneskelig verden.


Screenshot 2020-06-08 at 21.02.11

 

Lake Vättern and its subjectivity av Arci Pasanen og Phil Jamieson

Lake Vättern er et forsøk på å lage en dokumentar i en ekstraordinær tid. Filmen begynte som en utforskning av hvordan lokalsamfunn rundt Vättern i Sverige hever stemmen for å beskytte innsjøen, blant annet mot planer om å etablere åpen gruvedrift og en militær skytebane der skuddene vil havne i vannet. Filmskaperne intervjuet koordinator for organisasjonen Naturens rättigheter i Sverige (Pella Thiel), advokat og representant for Swedish Earth Rights Lawyers (Mariam Carlsson Kanyama), grunnlegger av NGOen Lodyn (Henrik Hallgren), et medlem av den svenske Riksdagen for Miljöpartiet (Rebecka le Moine) samt regissør, dramatiker og forfatter Stina Oscarson.

COVID-19 har skapt noen uventede vendinger for filmen – råfilmen er sendt til København for å oppbevares trygt hos lederen for jubileumsprosjektet, for deretter å finne nytt hjem hos kunstner, filmskaper og NSU-deltaker Benedikte Esperi.

27 juli vil dokumentaren bli vist i sin helhet under NSU. Benediktes tolkning av filmskapernes opprinnelige arbeid er i seg selv et fascinerende flernasjonalt samarbeid og et eksempel på den nomadiske metoden som NSU er kjent for. Filmen vil bli tilgjengelig på TracingTheSpirit.com.