Mikä on NSU?

Vuodesta 1950 lähtien Pohjoismainen kesäyliopisto (NSU) on ollut itsenäinen, demokraattinen, akateeminen instituutio, joka on sitoutunut poikkitieteelliseen tutkimukseen ja kriittiseen ajatteluun. 1800-luvun tanskalaisen julkisen uudistajan N.F.S. Grundtvigin inspiroimana – joka kehitti sosiaalisen filosofian ”kansanopistoista” (folkehøjskole) – NSU perustettiin ilmaisemaan pohjoismaisia ​​humanistisia ja pedagogisia arvoja. Instituutiossa pyrittiin ylittämään eri tieteenalojen rajoja, tasapainottamaan hierarkioita tuomalla akateemisesti tunnustettuja henkilöitä ja nuoria tutkijoita yhteen ja olemaan sekä tieteellisiä että yleisiä ilmaisemalla Grundtvigin ideaa, jonka mukaan ”yliopiston on rakennettava siltoja tutkijoiden valon ja ihmisten elämän välille” (højskolen skal bygge bromellem lyset hos de lærde and livet hos follet).

Vaikka keynote-puhujiin on vuosien varrella kuulunut Slavoj Žižek, Martha Nussbaum, Karen Armstrong ja Simon Critchley, NSU:n kesäseminaari ei ole mikään tavallinen konferenssi! Keynote-puhujat eivät vain luennoi, vaan myös elävät opintopiireissä ja niiden ympärillä viikon ajan liittyen keskusteluihin ja muuttuen yhdeksi uudeksi uteliaaksi tutkijaksi vertaistensa keskuuteen. (Katso alta yksityiskohdat siitä, kuinka yksi taiteilija- tutkijoistamme, Eduardo Abrantes on tutkinut Keynote-puhujien äänien historiaa!)

Huolimatta 70 vuoden toiminnasta, NSU on aina ollut luonteeltaan kokeileva. Vielä nykyisinkin ”opintopiirit” luodaan kollektiivisesti sen jäsenten toimesta, joiden tavoitteena on tutkia poikkitieteellistä mielenkiintoista aihetta, kokoontuen joka talvi kolmen vuoden ajan viikonloppukokoukseen ja sitten (yhdessä noin kahdeksan muun piirin kanssa) NSU: n ytimeen: viikon mittaiseen, immersiiviseen kesäseminaariin, joka pidetään eri puolilla pohjoismaita vuosittain.

Pohjoismaisen kesäyliopiston hengen jäljittäminen

 

Translation by Disa Kamula

Leave a Reply